U gebruikt een verouderde browser.
We raden u aan om te upgraden naar de nieuwste
Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox

Berichten worden geladen...

NoXqs empowerment programma

Kun je heel goed programmeren? Wil je graag werken (en leren) op een leuke inspirerende plek? Maar moet je altijd nét iets harder werken dan de rest omdat je autisme je in de weg zit?  Dan ben je bij ons op de goede plek.

Lees verder

Samen sterk voor mensen met autisme

Onze organisatie is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland.
In de provincie Gelderland hebben instellingen uit alle sectoren hun krachten gebundeld in het Convenant Autisme Gelderland. Doel van het Convenant is te komen tot doelmatige en kwalitatief goede samenwerkingsverbanden met betrekking tot autisme in de provincie.

Meer informatie kunt u vinden op: www.autismegelderland.nl

Lees verder

Inspiratie Zomer 2016

De zomer is in volle gang en voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Dit is het moment om eindelijk dat boek uit te lezen, de zon onder te zien gaan of juist weer op te zien komen. Je to do lijst is héél kort (en hoeft toch niet af). Er is tijd om samen te zijn met de mensen die je graag om je heen hebt. Een goed moment om je hoofd eens helemaal leeg te maken.

Lees verder

Een ontevredenmaker

Ik word heel blij van het woord ‘ontevredenmaker’. Ik kan er namelijk iets mee vertellen, wat ik zonder dit woord niet zou kunnen uitleggen. Voor ik het je ga vertellen, moet je eerst weten wat het is. Een ontevredenmaker is niet iets dat je tevreden maakt als het er is, maar het maakt je wel ontevreden als het er niet is.

Even nog een keer lezen die zin.

Ja? Heb je hem?

Lees verder

Inspiratie Zomer 2016

Wij werden de afgelopen maanden geïnspireerd door..

Ontmoetingen met nieuwe mensen met gave ideeën. Nieuwe technologieën waarmee we nog betere oplossingen kunnen bedenken. Mooie mensen die meer bereikten dan dat ze zelf voor mogelijk hadden gehouden. Een Autist Hunter die op unieke wijze vooroordelen over werken met autisme in beeld bracht.  Een veld vol paardenbloemen als we uit het raam naar buiten staarden. Mensen die door technologie écht zelf hun zorg mogen en kunnen kiezen. En nog veel meer. Wij zijn benieuwd naar jouw inspiratiebronnen.

Lees verder

Nicholas Wilkinson: The Autist Hunter

Uw gastheer is Nicholas, The Autist Hunter. Hij geeft een uniek en bijzonder inkijkje in de natuurlijke habitat en de levenswijze van de autist. Niet eerder werden deze mensen van zo nabij geobserveerd. En de onverschrokken Nicholas gaat zelfs interactie met ze aan! Deze boeiende natuurdocumentaire moet u gezien hebben. 

Lees verder

Virtual reality in de zorg

7 april 2016 – Zorg & ICT
Door: Thijs de Vries (Warp), Esther Simao (Social-VR) , Daniel Brinckmann (Coolminds)

Lees verder

Zorg & ICT I

Touchpoints, persuasief ontwerpen voor duurzaam gezond gedrag 

7 april 2016 – Zorg & ICT
Door: Sander Hermsen en Mario de Zeeuw

Lees verder

Zelfredzamer door ICT

“De inzet van ICT bij transitieplanning van mensen met autisme.” Dat is de officiele ondertitel van dit onderzoek. Wat dit onderzoek echter heel interessant maakt

Lees verder

Ethiek en Domotica

De ‘Handreiking toezichthoudende domotica’ voorziet in een behoefte. Het is een goed leesbare handleiding die niet alleen toepasbaar is op domotica, maar op allerlei andere technologie die we inzetten in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees verder

Sociale Technologie

Tijdens de jaarlijkse week van de sociale technologie heeft Movisie 8 korte video’s opgenomen met daarin diverse deskundigen aan het woord.

 

Lees verder

Nieuw onderzoek

Vanaf maart 2016 neemt NoXqs deel aan het onderzoeksproject Powertools.

Lees verder

NIEUW – Kennisbundel ‘Technologie en Apps’ op kennisplein

Technologie en apps voor de gehandicaptensector zijn volop in ontwikkeling. Het is haast niet bij te houden! Iedere organisatie houdt zich bezig met het maken van apps, ontwikkelen van digitale belevenissen, virtual reality en online games.

Daarom biedt het Kennisplein vanaf vandaag informatie en inspiratie aan in de Kennisbundel ‘Technologie en Apps’

Lees verder

Inspiratiealbum 2016

Beste mensen,

Het jaar zit er op. De laptop mag dicht, de stekker uit het stopcontact, de telefoon op stil. De laatste weken van het jaar. Voor velen een moment van reflecteren en preluderen; om terug te blikken op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, om weer op te laden en vooruit te kijken.

Lees verder

Nieuw! Boek ‘Sociale media in het Speciaal Onderwijs’

Vandaag verschijnt het boek ‘Sociale media in het Speciaal Onderwijs’. Op dit boek is door verschillende mensen lang gewacht. Vorig jaar verscheen begin november het rapport ‘lvb jeugd en sociale media‘ van Kennisnet. Hierna zijn er kamervragen gesteld over dit thema. Het leeft (maar dat wisten we al) en nu is er ook de broodnodige aandacht voor.

Download hier het boek 

Lees verder

Waar krijg jij energie van?

Wij krijgen energie….
Van een hele dag ideeën bedenken met de mensen waarmee we samenwerken. Van interactie met eindgebruikers om onze oplossingen nóg beter te maken. Van grappen en grollen op de werkvloer en van eendrachtig het vuur uit de schoenen lopen om een deadline te halen. Van een opleveringsfeestje na een geslaagde acceptatietest. Wij krijgen er energie van. En waar krijg jij energie van?

Lees verder

Zorgprofessional, word iets meer nerd!

José is 34 en heeft een verstandelijke beperking. Ze woont begeleid en werkt drie dagen per week bij een lunchroom. Met haar vrienden, familie en collega’s houdt ze contact via WhatsApp. Op haar telefoon staat een simpele agenda met haar weekplanning. José heeft weleens geprobeerd een Facebookaccount aan te maken, maar dat lukte niet goed. De begeleiding zei bovendien dat ze beter niet te veel op internet kon zitten omdat dat gevaarlijk kon zijn. 

Lees verder

Presentatie IKKies Z11

Dinsdag 15 september was het dan zover; de feestelijke oplevering van het programma IKKies Z11. IKKiesZ11 is het prachtige resultaat van de samenwerking tussen Driestroom en NoXqs. Met dit programma kan iedereen zelfstandig een computer of tablet gebruiken.  En een feestje is de oplevering geworden, compleet met gebak, cadeaus, vuurwerk en muziek! Een feestje bovendien ván, vóór en mét de gebruikers van IKKies Z11.

Lees verder

Inspiratie voor de zomer

De zomer is in volle gang en voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Dit is het moment om eindelijk dat boek uit te lezen, de zon onder te zien gaan of juist weer op te zien komen. Je to do lijst is héél kort (en hoeft toch niet af). Er is tijd om samen te zijn met de mensen die je graag om je heen hebt. Een goed moment om je hoofd eens helemaal leeg te maken.

Lees verder

Zorg voor de ‘Digitalisering’ van de Zorg

We verkennen in dit artikel de problemen en mogelijkheden van digitalisering in onze maatschappij en welke invloed dit heeft op mensen met een verstandelijke beperking. Ook proberen we antwoord te geven welke partijen hier invloed op hebben en wat ze volgens ons zouden moeten doen.

Sanne van der Hagen          Jethro Hardeman          Sonja Heijkamp 

Lees verder

Mediawijsheid en mensen met een verstandelijke beperking

Het landschap is in beweging!

Al eerder liet ik op deze website kort een aantal activiteiten zien rondom mediawijsheid en mensen met een verstandelijke beperking. Nu borrelt en bruist het overal. De maand juni leent zich er blijkbaar voor. Ik heb de volgende bijeenkomsten gedetecteerd:

Lees verder

Exquisite Errors

Exquisite Errors is een boek van kunstenaar Barry van de Rijt dat gaat over de schoonheid van de afwijking. Het is gebaseerd op de DSM, het diagnostisch naslagwerk waar psychologen en psychiaters gebruik van maken.

Lees verder

Liesbeth kan het niet meer volgen

Mooie aflevering van Zembla over de toenemende complexiteit van onze maatschappij en het gevolg voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Bekijk aflevering

Lees verder

Initiatieven rondom verkiezingen

Noxqs vindt het van groot belang dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de gelegenheid krijgen om een weloverwogen stem uit te brengen tijdens de verkiezingen. We hebben hiervoor een aantal keer een visuele stemwijzer gemaakt in opdracht van gemeenten of overheid. Voor de aanstaande provincialeverkiezingen hebben we deze opdracht niet ontvangen. Om toch wat te kunnen doen voor deze kiezers hebben we een verzameling gemaakt van initiatieven die laaggeletterden kunnen ondersteunen bij het stemmen.

Lees verder

Alle technologie is ondersteunend

Het hebben van een beperking is vaak een classificatie: je hebt het of je hebt het niet en daardoor hoor je tot een bepaalde groep. Dat lijkt een soort waarheid, maar is ook maar een verdeling die we met z’n allen hebben bedacht.

Wat als we het anders bekijken:

Lees verder

Co-creatie eHealthboek

Brenger van nieuwe inspiratie en innovaties voor de grote uitdagingen in de zorg!

Het co-creatie eHealthboek is vandaag officieel gelanceerd. Het eboek is met 250 co-auteurs in 9 maanden, in een unieke co-creatie, tot stand gekomen.

Lees verder

Symposium ‘Zelfredzamer door ICT?’

Het Lectoraat Levensloopbegeleiding bij Autisme van de HAN organiseert op donderdagmiddag 29 januari 2015 in Nijmegen het symposium ‘Zelfredzamer door ICT?’

Lees verder

Internationale dag van mensen met een beperking

Wij gebruiken allemaal technologie omdat het iets toevoegt aan ons leven. Denk aan de Tomtom, agenda, Sociale media, etc. Het leven wordt er leuker en vaak ook gemakkelijker van. Het bijzondere is nu dat veel technologie zo aangepast wordt dat ook mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken. Zo kan het ook hun leven leuker en gemakkelijker maken.

Lees verder

LVB-jeugd en sociale media

Rapport Kennisnet over jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en de risico’s van sociale media.

Lees verder

Apps & Games (pre)sociale vaardigheden

Voor het trainen van (pre)sociale vaardigheden zijn allerlei games en apps ontwikkeld. Hieronder een kort overzicht van een aantal daarvan. Heb je meer suggesties? Laat het ons weten!

Lees verder
Masc nieuw bestuur NoXqs

NoXqs heeft nieuw bestuur

Per november is Masc het nieuwe bestuur van NoXqs. Het Nijmeegse ICT-bedrijf heeft twintig jaar ervaring in ICT, software en online marketing. Met het nieuwe bestuur blijft de identiteit van NoXqs als social enterprise behouden. We blijven een plek waar zowel medewerkers als opdrachtgevers het beste uit zichzelf halen.

Lees verder

Start Promotieonderzoek

Online risico’s van het internet voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.

Lees verder

Digitale weerbaarheid van jongeren met een lvb

Een onderzoek naar de digitale weerbaarheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking onder 51 professionals. Ik ben erg blij dat een dergelijk onderzoek is gedaan. Ik hoop van harte dat dit wordt doorgezet en nog verder onderzocht wordt. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de Hogeschool Leiden door: Melissa van der Geest, Tom Roctus en Carline Tas in opdracht van Rogier de Groot en Hendrien Kaal.

Lees verder

ICT in het speciaal onderwijs

Apple heeft ons al eens eerder voorzien van een prachtige video waarin te zien was wat de betekenis van technologie kan zijn voor mensen met een beperking. Nu is er opnieuw een film gemaakt waarin helder wordt wat de iPad kan betekenen voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Het is natuurlijk wel reclame van Apple… dat moeten we niet vergeten.

Special Education

Lees verder

For Hire: Dedicated Young Man with Down Syndrome

Verhaal van een vader over de zoektocht naar werk voor zijn zoon. Een must read voor iedereen die te maken heeft met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

For Hire

Lees verder

Cliëntenwebsites en platforms

Hieronder vind je een overzicht van de cliëntenwebsites van verschillende zorgorganisaties in Nederland.

Lees verder

Interfaces ontwerpen voor de smartwatch

Een mooi artikel uit Wired waarin uitgelegd wordt hoe je onderscheidend interfaces kunt ontwerpen voor wearables.
Door: Pete Mortensen

This Is How to Build …

 

Lees verder

Suzanne Verheijden en Martin Schuurman

Een publicatie over innovatie in de gehandicaptensector. De publicatie bestaat uit twee delen: Inhoudelijke achtergrond en een gids met tools om aan de slag te gaan. Een mooi document voor iedereen die met innovatie bezig is in de gehandicpatenzorg.

Van Idee naar Innovatie

Lees verder

Tim Veluwenkamp

Wil je weten wat de betekenis van werk kan zijn voor iemand die moeite heeft een baan te vinden? Bekijk dan hier dit korte portret van onze medewerker Tim Veluwenkamp.

 

Ben je nieuwsgierig naar meer verhalen? Bekijk dan hier de hele film over NoXqs (20 min)

NoXqs The Movie

Lees verder

Symposium Cliënt en ICT

Er bestaan veel (computer)toepassingen voor mensen met een beperking. Maar wat is er handig? Wat werkt voor mij en wat niet? Vragen die cliënten, familieleden en begeleiders kunnen hebben. Daarom organiseert de Gemiva-SVG Groep het Symposium Cliënt en ICT. Dat vindt plaats op zaterdag 27 september in Dordrecht.

Info & Inschrijven

Lees verder

Slimme technologie voor mensen met een beperking

Al jaren wordt er in de zorg volop geëxperimenteerd met de inzet van Slimme Zorg (moderne technologie) voor mensen met een beperking. Tijdens het symposium KopZorg kunt u zien welke experimenten tot succesvolle toepassingen hebben geleid en welke ontwikkelingen ons nog te wachten staan.

Website Kopzorg

Lees verder

Afstudeeronderzoek Wijzer

Afgelopen maanden heeft Joyce Pisters haar afstudeeronderzoek bij ons gedaan. Haar onderzoek met de titel ‘Wijzer’ is beoordeeld met een 9.9. En heeft 22 mei de ICTalentAward van de Fontys Hogeschool gewonnen. Gefeliciteerd!


Lees verder

Verspilling van talent tegen gaan

Waarom zouden we ze niet binnenhalen?, vroeg Hurkens zich af. “Het was verspilling van hun talent.

Lees verder

Hoe we innovatie soms niet begrijpen

Innoveracy: Misunderstanding Innovation

Innovatie, echte innovatie, heeft een enorme impact. Maar innovatie kan ook alleen maar als je de kans op failure accepteert. Dit artikel pakt terecht de inflatie op de term innovatie aan. Veel organisaties willen wel innoveren, maar er mag niets fout gaan want we kunnen de kosten dan niet verantwoorden. Zolang je dat niet durft krijg je geen echte innovatie. Daarbij sluit dus ook het verhaal van Tegenlicht aan:

Lees verder

Simpel Complexity: Simplexity

Op deze websites schrijft creatief directeur Jeroen van Schaik: Mensen hoeven niet te veranderen, mensen moeten meer mogelijkheden krijgen. Daarmee bedoeld hij dat technologie bruikbaar moet worden gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Dat zij niet hoeven te leren hoe er mee te werken, maar dat ze door de technologie meer kunnen. En dat geldt, aldus Jeroen, ook voor medewerkers in de zorg. 

Lees verder

Stem voor Digitale Burgerrechten

In het dagelijks leven hebben we allerlei burgerrechten. Denk aan: dat je niet zomaar aangehouden mag worden op straat of dat niemand je post mag lezen en je mag niet zomaar afgeluisterd worden. Op internet gelden deze rechten ook.  Nieuwe techniek – en in het bijzonder het internet – bieden echter allerlei mogelijkheden voor het doorzoeken van grote hoeveelheden data.

Lees verder

5 manieren om door niets te doen productiever te worden

Als je je productiviteit wil verhogen, is het soms beter om niets te doen. In sommige situaties kun je juist je productiviteit saboteren door te doen alsof je bezig bent.

Lees het artikel op 99u.com

Lees verder

Zelfstandig reizen

Voor veel mensen met een verstandelijke beperking is het lastig om te reizen zonder ondersteuning. Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om die ondersteuning te geven. Naast de gangbare Google Navigatie en Apps als TomTom zijn er ook hulpmiddelen speciaal voor deze doelgroep.

Navigatiehulpmiddelen

Aanvullingen zijn natuurlijk welkom!

Lees verder

Changing the world through social entrepeneurship

“The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.”
George Bernard Shaw (1903)

Mooie Ted-talk door Willemijn Verloop, directeur van Social Enterprise NL

Lees verder

Connecting Healthcare & IT

Van 6 tot en met 8 mei 2014, vindt in Berlijn de conhIT plaats. De conhIT is het jaarlijkse hoogtepunt voor Healthcare IT in de gezondheidszorg

Lees verder

Praat met je cliënt over seks voor dat zij dat doen

Sire is deze week een campagne gestart met de titel: Praat met je kind over seks voor dat zij dat doen. Het doel van de campagne is ouders erop te wijzen dat het belangrijk is om met je kind over seksualiteit te praten vóór ze porno op het internet hebben gezien.

Lees verder

Over NoXqs

Deze film is gemaakt naar aanleiding van het 10-jarig bestaan. In 20 minuten krijg je mooi beeld van waarom we doen wat we doen en hoe we dat doen.

Lees verder

Intieme technologie

Een verzameling van inspirerende artikelen over intieme technologie. Wat gaat technologie voor ons betekenen als het steeds dichter op ons lichaam komt?

Lees verder

Nooit meer in slaap vallen tijdens het rijden

Slimme marketingstrategie… Wat kunnen we hier van leren?

Lees verder

Robothand

Als we technologie ontwerpen dan lijkt het vaak eerst op wat we al kennen.

Lees verder

Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk

Een uitgebreid artikel door Maurits Martijn voor de Correspondent. Een must-read voor iedereen die gesteld is op zijn privacy. En een mooie infographic (voor het geval je geen tijd hebt om te lezen)

Lees verder

Gebruik iPads voor vrijetijdsbesteding mvb & evb

Kan een iPad een geschikt middel zijn voor het zelfstandig vermaak van mensen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking? Dat was de onderzoeksvraag die ten grondslag lag aan dit onderzoek. Het antwoord op deze vraag kan na een kleinschalig onderzoek bij zorginstelling Talant beantwoord worden met een volmonding ‘Ja’.

Lees verder

Een brandmelder die tegen je praat

De brandmelder, we kennen hem allemaal. Nu is er een nieuwe brandmelder op de markt: Nest. Je hoeft er niets nieuws voor te leren, je hangt hem op dezelfde plek. Maar deze brandmelder is slimmer. Hij praat tegen je om te vertellen wat er aan de hand is en wat je moet doen. Je kunt het alarm ook uitzetten als je bijvoorbeeld net je vlees hebt laten aanbranden. En… het design is prachtig.

(Hoe het ook weer ging met dat oude brandalarm? Bekijk deze hilarische episode uit Friends: Phoebe’s Fire Alarm)

Lees verder

Ontwerpen van gebruikersinterfaces voor cognitieve diversiteit

Een mooi en uitgebreid onderzoek naar het ontwerpen van gebruikersinterfaces voor mensen met een verstandelijke beperking door TNO. Het onderzoek is niet gepubliceerd. Hieronder de samenvatting en een link naar waar je het onderzoek kunt opvragen.

Lees verder

Ontwerp Cliëntenportaal Wint Intra.Net Award

Wij zijn trots te mogen melden dat ons ontwerp voor het cliëntenportaal van ‘sHeerenloo ertoe heeft bijgedragen dat ’s Heeren Loo de Intra.Net Award heeft gewonnen in de categorie ‘User Interface & Content Management’.

Lees verder

10 jaar Noxqs

“ Een jubileum is een herdenking van een gebeurtenis die een bepaald aantal (meestal een veelvoud van 5) jaren geleden is… “

Tien jaar is dus een jubileum. Wikipedia schrijft ook voor wat men hoort te doen bij een jubileum.

Lees verder

E-inclusie, meedoen in de digitale samenleving

“Het is voor iedereen belangrijk om goed deel te kunnen nemen aan de gedigitaliseerde samenleving. Recente onderzoeken wijzen uit dat dit voor de gemiddelde Nederlander nog niet meevalt. Voor veel mensen met een (licht) verstandelijke beperking is het dan ook extra moeilijk. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een verstandelijke beperking ook in de mogelijkheid gesteld worden deel te nemen? Hoe werken we aan e-inclusie?” Hagen, S. van der (2010) E-inclusie, meedoen in de digitale samenleving. In: Mediacoach, 3, 22-25.

Download: E-inclusie, meedoen …

Lees verder

Initiatieven rondom verkiezingen

NoXqs vindt het van groot belang dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de gelegenheid krijgen om een weloverwogen stem uit te brengen tijdens de verkiezingen.

Lees verder

Inspiratie voor 2014

De kerstdagen komen eraan en voor veel mensen is het vakantie. De een heeft het vreselijk druk en de ander zoekt verdieping en bezinning op. Dit blog is bedoeld voor iedereen die zich wil laten inspireren tijdens de stille uurtjes aan het eind van dit jaar. We hebben diverse mensen in ons netwerk gevraagd om met ons (en met jullie) te delen wat hen inspireert. Hieronder het resultaat.

Lees verder

Nieuw: app om cliënttevredenheid te kunnen meten

Cliënttevredenheid meten met de MijnMening! app: makkelijk, leuk en gericht op actie!

Lees verder

Bedenk en win jouw App!

52 ingediende ideeën en 8 winnaars!

Lees verder

Zorginstellingen worstelen met sociale media

In opdracht van Both social en de Universiteit Twente is onderzoek gedaan onder 9 zorginstellingen in de regio van Twente naar social media gebruik. Het blijkt dat zorginstellingen worstelen met sociale media.

Lees verder

Dagbesteding in de knel

Tools voor de transitie 1.

De transitie AWBZ – WMO heeft gevolgen voor de dagbesteding van 200.000 mensen met een beperking. En er is niet stil gezeten!

Lees verder

NoXqs genomineerd voor Ziggo Prijs

We feliciteren Bits Of Freedom met het behalen van de Prijs voor de Open Samenleving. Een welverdiende beloning voor alle activiteiten.

Lees verder

We maken de pictogenda app

De Pictogenda is een begrip onder mensen met een beperking. De eenvoudige agenda die met Picto’s ondersteund is vormt voor veel mensen een belangrijke leidraad in het dagelijks leven. Daarom zijn we bij NoXqs trots om te mogen vertellen dat wij in opdracht van Springermedia de Pictogenda App gaan bouwen!

Lees verder

Zorg op afstand – zo werkt het

Dit is een mooi voorbeeld van hoe Zorg op Afstand kan werken. Cliënten raken niet gemotiveerd doordat ze hun zorg krijgen op afstand, maar door alles wat het met zich mee brengt. Bekijk het filmpje over de introductie van de zelfregie-app bij de thuiszorg.

Lees verder

Onderzoek toont aan: ICT effectief bij zelfmanagement

Onlangs is onderzoekster Annemiek Palmen van het Dr. Leo Kannerhuis gepromoveerd op een onderzoek naar effectieve interventies voor het aanleren en verbeteren van alledaagse praktische vaardigheden van adolescenten en (jong) volwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS).

Lees verder

De WMO en de inzet van technologie

Ik hoor nog bijzonder weinig de vraag: hoe kan technologie ons helpen in alle veranderingen rondom de WMO?

Ik ben van mening dat als we allemaal nadenken over hoe we technologie slim in kunnen zetten om mensen meer regie te geven over hun eigen leven, we echt een verschil kunnen maken.

Lees verder

Veilig internet voor mensen met een verstandelijke beperking.

Gratis voorlichtingsmateriaal voor begeleiders in de gehandicaptenzorg.

Lees verder

Versterken, verlichten en verbinden

“Er wordt nog onvoldoende gekeken naar de mogelijkheden die technologie en andere innovatieve hulpmiddelen bieden. Dit om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten, mantelzorgers zoveel mogelijk te ondersteunen of te ontzien en de communicatie

Lees verder

Niet langer een stoornis

Volgens directeur Van Schaik is er veel te lang gekeken naar wat mensen met autisme niet kunnen. ‘Ze vinden communiceren lastig, hebben moeite met veranderingen’, somt hij op. ‘Wij draaien het om: veel van hen zijn in een aantal dingen juist ontzettend goed. Laat ze dát dan doen.’ NoXqs Labs is vaak een ‘verlossing’ voor hen en hun familie, vertelt Van Schaik. ‘Iedere dag worden we gebeld met de vraag of we nog plek hebben.’

Lees verder

Van afhaker tot app ontwikkelaar

“Van alle volwassen mensen met een stoornis in het autistisch spectrum (ASS) heeft slechts één op de vijf een betaalde baan. Opvallend, want steeds meer wordt duidelijk dat mensen met ASS ook vaak bijzondere kwaliteiten hebben die juist op de werkvloer hard nodig zijn. Kennelijk zijn er dus obstakels, maar welke zijn dat dan? En waar zitten die? In het zomernummer van het S-Magazine spreken we over autisme op de werkvloer.”

Lees verder

Inspiratie voor de zomer

De vakantie komt eraan of is misschien al in volle gang. Dat zorgt ervoor dat je wellicht je in tent ligt, ver van alles wat met internet te maken heeft. Maar misschien heb je juist wat meer tijd om eens een wat langer filmpje te bekijken of een interessant artikel te lezen. Daarom, in navolging van de inspiratie voor 2013, een blog vol inspiratie voor de zomer.

Lees verder

WMO visualiseren?

Wat gaat de invoering van de WMO betekenen voor de cliënten van jouw organisatie? Als hierover meer duidelijkheid komt is het ook handig als je je cliënten ook goed over kan inlichten. Dat valt nog niet mee. Natuurlijk ga je als organisatie niet wachten met het nadenken over hoe je zo goed mogelijk kunt communiceren met je cliënten.

Lees verder

Een leuker leven met de computer

In het vakblad voor opleiders in het gezondheidszorgonderwijs ‘Onderwijs en gezondheidszorg’ is een artikel verschenen van Sanne van der Hagen en Marcel Hurkens: Een leuker leven met de computer.

Lees verder

Kunst laten zien én verkopen: Het kan met het zorgveilinghuis

Met Zorgveilinghuis bieden we kunstenaars en zorginstellingen een landelijk digitaal platform aan waar ze hun kunstwerken zichtbaar kunnen maken én kunnen verkopen. 

Lees verder

Sociaal op Stap

Op SociaalOpStap vind je sociale verhalen en stappenplannen. De website is bedoeld voor jongeren met een autisme spectrum stoornis. Maar ook jongeren die om andere redenen moeite hebben met het begrijpen van sociale situaties kunnen de website gebruiken.

Lees verder

Week van de Sociale Technologie

Techniek ontwikkelt zich razendsnel door. Veel sectoren gaan mee in deze vernieuwingen, maar de welzijnssector blijft achter, zo blijkt uit onderzoek van Hogeschool Arnhem. Dit terwijl de meerwaarde van sociale technologie voor de zorg- en welzijnssector groot kan zijn.  Daarom organiseert MOVISIE van 30 september t/m 2 oktober 2013 Digivaardig in Welzijn – De Week van de Sociale Technologie.

Lees verder

Verzameling Apps en Websites

Een aantal mensen houden zich actief bezig met het verzamelen van apps en websites die geschikt zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Hieronder een overzicht.

Lees verder

NoXqs in de Volkskrant

In de Volkskrant van zaterdag 1 juni 2013 heeft Dr. Sigmund met een cliënt een onderhoud over NoXqs Labs.

klik om naar het artikel te gaan
Lees verder

Artikel: LVB jongeren sociaal op sociale media

Esmee Kloosterman vindt, dat wanneer jongeren met een licht verstandelijke beperking goed voorbereid het web op gaan, zij sociale media positief kunnen inzetten om het sociale kapitaal te versterken en te onderhouden.

Lees verder

Meer zorg voor elkaar

Staatssecretaris van Rijn heeft op 25 april de plannen de Tweede kamer geïnformeerd over de veranderingen in de langdurende zorg.  Nieuw is in de visie van het kabinet: “meer zorg voor elkaar”.  Huidige mantelzorgers zullen niet meteen blij worden van deze oproep; 

Lees verder

Innovatieparadox

Wij gebruiken allemaal technologie omdat het iets toevoegt aan ons leven. Denk aan de Tomtom, agenda, Sociale media, etc. Het leven wordt er leuker en vaak ook gemakkelijker van. Het bijzondere is nu dat veel technologie zo aangepast wordt dat ook mensen met een beperking er gebruik van kunnen maken. Zo kan het ook hun leven leuker en gemakkelijker maken.

Lees verder

Door ICT meer kwaliteit van leven

In de Sozio SPH van april zijn twee artikelen verschenen over het belang van internet voor mensen met een verstandelijke beperking. Olaf Stomp (hoofdredacteur) leidt het onderwerp mooi in.

Lees verder

Mensen met een beperking laten uitblinken

 Passwerk is een detacheringsbedrijf in Antwerpen waar mensen met ASS werkzaam zijn als tester. Ze hebben een prachtige bedrijfsfilm gemaakt

Lees verder

Grootschalige ICT-projecten in de zorg

Tussen diverse organisaties ontstaan samenwerkingsverbanden voor (grootschalige) ICT-projecten. Ik doe hieronder een poging deze projecten samen te brengen.

Lees verder