Virtual reality in de zorg

7 april 2016 – Zorg & ICT
Door: Thijs de Vries (Warp), Esther Simao (Social-VR) , Daniel Brinckmann (Coolminds)

Thijs de Vries start de sessie met te vertellen hoe de VR-bril “the ultimate empathy machine” is. En dat deze machine voor heel veel mensen heel snel bereikbaar wordt. Juist dit jaar verschijnt er veel hardware voor VR en daarmee is de verwachting dat er ook snel veel software zal zijn. En dit helpt natuurlijk ook enorm bij het bereiken van het grote publiek:

McDonalds-VR-Bril

 

Daniel Brinckmann laat ons zien hoe het nieuwe platform Vrendle een grote verzameling is met videobeelden (voor vr dus) voor diverse toepassingen. Een van de toepassingsmogelijkheden is bijvoorbeeld het vergroten van de empathie voor een bepaalde groep mensen. Hieronder een voorbeeld waarbij een vader ervaart hoe het voor zijn dochter is om anorexia te hebben:

 

Een ander voorbeeld is het gebruik van VR om te kunnen ontspannen. Zo hebben ze een week lang videobeelden gemaakt tijdens het zwemmen met dolfijnen. Nu kun je met een VR-bril op je neus ervaren hoe het is om met dolfijnen te zwemmen. Op dit moment is er een onderzoek gaande bij de universiteit naar het effect van virtueel zwemmen met dolfijnen.

Esther Simao vertelt ons tot slot over bio- en neurofeedback in combinatie met virtual reality. Ze focussen hierbij met name op:

  • Awareness
  • Activation
  • Amusement

Dit doet mij denken aan de presentatie eerder vandaag over de vijf behavioural lenses. Het zou interessant zijn om eens door de vijf lenzen van gedragsverandering te kijken naar deze mooie virtual reality toepassingen.

Deze week is het autismeweek. Deze week is met name bedoeld om de kennis over autisme te vergroten bij een breder publiek. Het volgende VR-project sluit daar heel mooi bij aan: Autism Immersed  Hierbij krijgen mensen op verschillende manieren de ervaring van de diversiteit van autisme. Dit sluit ook mooi aan bij het autisme belevingssircuit dat op verschillende plekken in Nederland wordt aangeboden.

Afsluitend vertelt Thijs nog over hoe ze bij Warp proberen om in de cirkel van emotie-gedrag-denken een verandering aan te brengen.

Emotie –> gedrag (instinctief) –> denken –> emotie –> etc.

Bij Warp willen ze met vr proberen deze cirkel te veranderen door hem eerst andersom te maken: Emotie –> denken –> gedrag (bedacht)  En door dit te trainen met vr krijg je uiteindelijk Emotie –> gedrag (instinctief, maar dan het gewenste gedrag)

“The changing is always  offline” een zin die ik onlangs voorbij hoorde komen in een aflevering van tegenlicht. En hierbij heb ik voor het eerst de indruk dat het doel inderdaad is om een verandering ‘offline’ te weeg te brengen. Maar de eindgebruiker verandert al in de online wereld. Dat is een nieuwe toevoeging aan de blended hulpverlening zoals we die nu al kennen.

We zien een hoop, veel mensen zijn enthousiast, maar:

 

Wat weten we (nog) niet?

Bekijk hier de volledige presentatie

Nieuwsgierig geworden? Ben je benieuwd wat wij als Noxqs voor je kunnen betekenen op het gebied van Virtual Reality? Neem dan gerust contact op.

Sanne van der Hagen