IKKies Z11

De bewoners van de Wikke lieten ons zien wat keuzevrijheid nu echt betekent en hoe belangrijk dat is voor digitale toegankelijkheid. Samen met hen en zorginstelling Driestroom hebben we IKKies Z11 gemaakt. Dit programma geeft mensen met een ernstig meervoudige beperking zelfstandig toegang tot een computer. We zijn ontzettend trots dat we samen iets mogelijk hebben gemaakt dat niemand voor mogelijk hield. En jezelf ontwikkelen tijdens het ontwikkelen: wie zou daar niet blij van worden?

Hulp bij kiezen

Digitale toegang betekent allereerst dat je over een computer en veilige internetverbinding kunt beschikken. Het betekent ook dat je begrijpt wat je met een computer kan, dat je weet wat je moet doen om hem te bedienen en dat je dat ook kunt. De bewoners van De Wikke lieten ons zien dat er nog iets meer nodig was om zelfstandig met een applicatie te kunnen werken: Hulp bij het kiezen.

Aanbod op maat

IKKies Z11 laat je groeien in het maken van keuzes. Met IKKies Z11 kun je verschillende dingen op de computer doen, zoals memory spelen of actie-reactiespelletjes, of foto’s en video’s bekijken. Ouders, verwanten of verzorgers bepalen het aanbod zodat de keuzemogelijkheden aansluiten bij je vaardigheden. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden om eerst maar één optie aan te bieden en dit later uit te breiden.

Fysieke ondersteuning

IKKies Z11 helpt je ook bij het fysiek aangeven van je keuze. Vind je het fijn om het touchscreen continu aan te raken als je bezig bent? Of kun je niet zo goed een scherm aanraken? Ook dan moet de computer doen wat jij wil. IKKies Z11 is zo ontworpen dat je begeleid wordt bij het aanraken van het scherm en het ondervangt je motorische beperking.

 

Meer weten over IKKies Z11? Kijk dan snel op www.ikkies.nl en lees het verslag van de feestelijke presentatie.