Exquisite Errors

Exquisite Errors is een boek van kunstenaar Barry van de Rijt dat gaat over de schoonheid van de afwijking. Het is gebaseerd op de DSM, het diagnostisch naslagwerk waar psychologen en psychiaters gebruik van maken. Over de DSM is de afgelopen jaren veel geschreven. Bestaan de in dit handboek omschreven psychische aandoeningen nu wel of niet? Zit er niet toevallig een farmaceutische industrie achter die veel baat heeft bij “geesteszieke” volwassenen en kinderen? Moeten we ons zorgen maken nu 135.000 kinderen in Nederland Ritalin, het anti-ADHD-medicijn, toegediend krijgen?

In de optiek van de Barry van de Rijt heeft de DSM ervoor gezorgd dat steeds meer personen een negatief label krijgen met een mental disorder: ADHD, ADD, ASS, PDD-NOS, Borderline, enz. Daarom is er een tegenhanger nodig. Met het boek Exquisite Errors wil Barry de kijk op mensen met een afwijking veranderen. Want heeft iemand die afwijkt van de gevestigde orde daadwerkelijk een mental disorder? Of heeft iemand die afwijkt van de norm eenvoudigweg andere kwaliteiten of andere talenten?

Barry: “Exquisite Errors bestaat voornamelijk uit abstracte werken. Deze afbeeldingen zijn ontstaan door doelbewust programmatische verstoringen aan te brengen in de weergave van digitale film. De werken zijn in feite stills uit deze verstoorde filmbeelden die ik haast maniakaal verzamelde gedurende een aantal jaar. Vele reflecteren mijn gemoedstoestand tijdens het maakproces. En dat is het vertrekpunt van een diepere motivatie achter deze publicatie. Uiteindelijk heb ik de 665 (!) afbeeldingen gecategoriseerd, voorzien van diagnostische criteria en een label gegeven. Echter, nooit een negatief label. Want ik geloof niet dat iets wat afwijkt negatief is.”

Trudy Dehue, hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt de epiloog van Exquisite Errors. Het boek wordt uitgegeven en verspreid door The Eriskay Connection, winnaar van bronzen medaille “Best Book Design from all over the World”.

De onderscheidende publicatie Exquisite Errors maakt een verbinding tussen de geestelijke gezondheidszorg, actuele sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en kunst. Om dit boek te kunnen maken is crowdfunding nodig. Barry van de Rijt is door het VSB fonds geselecteerd als ‘Nieuwe Maker’. Alle donaties deze week worden daarom door het VSB fonds verdubbeld!

Geïnteresseerd? Bekijk het project, de video en mogelijkheden om te doneren op Voordekunst.
EXER_mockup_01