Alle technologie is ondersteunend

Het hebben van een beperking is vaak een classificatie: je hebt het of je hebt het niet en daardoor hoor je tot een bepaalde groep. Dat lijkt een soort waarheid, maar is ook maar een verdeling die we met z’n allen hebben bedacht.

Wat als we het anders bekijken: elk mens is gedurende haar leven in meer of mindere mate beperkt. En voor je beperking zet je hulpmiddelen in. Mensen die niet goed kunnen lopen gebruiken een rolstoel. Mensen die niet goed kunnen zien gebruiken een bril. Mensen die niet goed kunnen onthouden gebruiken een boodschappenlijstje. Elk instrument dat we maken voor onszelf is er om hulp te bieden bij een beperking van het menselijk lichaam of geest.

Als dat zo is, waarom ontwerpen we technologie dan ook niet met die gedachte? Waarom is er een onderscheid tussen apps voor mensen met of zonder een beperking? Als je dit een interessante gedachte vindt, lees dan vooral dit artikel want de schrijver legt het idee nog veel beter uit dan ik.

All technology is assistive

Michiel Rutjes