Afstudeeronderzoek Wijzer

Afgelopen maanden heeft Joyce Pisters haar afstudeeronderzoek bij ons gedaan. Haar onderzoek met de titel ‘Wijzer’ is beoordeeld met een 9.9. En heeft 22 mei de ICTalentAward van de Fontys Hogeschool gewonnen. Gefeliciteerd!


Wearable technology is de nieuwe trend die nu zijn entree maakt. Na de smartphones komen nu de smart glasses (waarvan Google Glass de bekenste) en een scala aan armbanden (zoals de Galaxy Gear van Samsung of Fuelband van Nike).  Met deze technologie wordt het steeds makkelijker en comfortabeler om inzicht te krijgen in je dagelijks leven. Iedereen, ongeacht in welke doelgroep zij zich kunnen scharen, kan zich vast een situatie bedenken waarin een beetje hulp welkom is.

In het afstudeerproject dat binnen NoXqs is uitgevoerd is er gekeken naar de doelgroep verstandelijk beperkten. Het gebruik van stappenplannen om vat te krijgen op activiteiten en situaties is een succesvolle methode binnen deze doelgroep. Door deze te koppelen aan het meten van de sociale context middels sensoren en open data is gepersonaliseerd zorg binnen handbereik.

Er is met name gekeken naar het meten van emotie middels hersenactiviteit. Er zijn verschillende relatief onopvallende producten (in ontwikkeling) waar dit mee gemeten kan worden. De gemeten waarde kan vervolgens middels enkele formules omgezet worden in emoties. Het is voor te stellen dat emoties een reactie op een situatie beduidend kunnen beïnvloeden. Daarnaast kan het fungeren als een bespreekpunt tussen de gebruiker en de begeleider om problemen en kansen te herkennen.

Het product, zoals dat uit het project is voortgekomen, bestaat uit een applicatie voor de eindgebruiker en een web editor voor de begeleider/verzorger. De begeleider kan stappenplannen opstellen voor specifieke situaties welke vervolgens door de applicatie automatisch opgestart kunnen worden. Wanneer de stappenplannen niet nodig zijn fungeert de applicatie als agenda. Zo heeft de gebruiker altijd hulp bij de hand en kan dit het zelfvertrouwen geven om zelfstandiger en onafhankelijk te worden.

Het project heeft de naam Wijzer gekregen. Dit verwijst niet alleen naar de functionaliteiten van de applicatie, maar ook naar hoe zowel de gebruiker en het systeem zelf steeds wijzer worden.

Download: afstudeerscriptie Wijzer Presentatie Wijzer