Begeleiding op Afstand

Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben behoefte aan nabijheid. Nabijheid ontstaat niet alleen doordat iemand bij je in de buurt is en je aandacht geeft, technologie kan ook zorgen voor een gevoel van nabijheid. Iemand is ook nabij als je direct contact kan zoeken als je daar behoefte aan hebt. Of als je om ondersteuning kan vragen op het moment dat je daar het meest nood aan hebt.

Voor zorgstichting Driestroom ontwikkelen we een agenda- en communicatie systeem. Met dit systeem krijgen cliënten mogelijkheden om op maat hulp te kunnen vragen op het moment dat ze daar behoefte aan hebben en krijgt de begeleiding de mogelijkheid om op afstand te begeleiden. We ontwikkelen daar voor twee verschillende applicaties: één voor de cliënten en één voor de begeleiders.

Een cliënt ziet op zijn scherm wie er op dat moment bereikbaar is en kan direct contact zoeken. Dit kan door te beeldbellen. Terwijl hij belt is ook zijn agenda in beeld. Zo kan de cliënt – als daar behoefte aan is – tijdens het bellen meteen in zijn agenda kijken en er afspraken in zetten. Op het moment dat een cliënt zijn begeleider toestemming geeft, kan deze óók de agenda inzien en afspraken wijzigen of inplannen. Bij de ontwikkeling hebben we uiteraard nadrukkelijk rekening gehouden met de gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking.

Een begeleider ziet een overzicht van alle cliënten die aan hem/haar zijn toegewezen. Als de begeleider toegang heeft tot verschillende agenda’s ziet hij de afspraken van iedereen onder elkaar staan. Meteen een helder overzicht van wat iedereen aan het doen is. En wil je even iemand voorbereiden op een activiteit? Dan kun je via de app contact opnemen met de cliënt.

Zo ontstaat er steeds meer nabijheid, zonder dat je per se bij elkaar in dezelfde ruimte hoeft te zijn. De app is nog in ontwikkeling. We verwachten dat hij dit jaar in gebruik genomen wordt en we kijken nieuwsgierig uit naar de eerste gebruikerservaringen.

Interesse in de ‘Begeleiding op afstand’-apps? Neem dan contact op met Sanne!