SociaalOpStap

Voor mensen met autisme zijn sociale situaties vaak ingewikkeld. En toch wordt er steeds vaker van hen gevraagd ook hier zelfredzamer in te worden. Om hen daarin te ondersteunen is er de SociaalOpStap-app en de SociaalOpStap website.

Dagelijkse situaties zoals jezelf voorstellen of een praatje maken tijdens een feestje, verlopen bij de meeste mensen als vanzelf. Voor mensen met autisme ligt dit heel anders. Zij weten niet automatisch wat ze moeten doen of zeggen. Met behulp van sociale verhalen en stappenplannen kunnen jongeren met autisme zich voorbereiden op sociale situaties. In de app kunnen mensen met autisme gemakkelijk zelf, of samen met hun ondersteuner, sociale stappenplannen op maat maken. Het werkt eenvoudig en de stappenplannen kunnen altijd en overal aangemaakt en aangepast worden aan de eigen situatie.

Op het moment dat je op een feestje bent en niet meer weet hoe je ook weer een praatje aanknoopt met een leuk meisje, dan kun je snel even je telefoon raadplegen. In de app vind je ook sociale verhalen die je helpen bij het voorbereiden van sociale situaties. De voorbereiding én de ondersteuning die je altijd in je broekzak met je mee kunt nemen, zorgen ervoor dat je ook echt op anderen af durft te stappen.

De website & app werden door NoXqs helemaal vernieuwd en zijn vanaf het voorjaar 2014 voor smartphone en tablet in de Appstore en Googleplay te vinden. Meer informatie over sociale stappenplannen en de vernieuwde app op sociaalopstap.nl.

Het was voor de CED-groep vanzelfsprekend dat wij de app en website zouden vernieuwen. Niet alleen om onze kennis van usability, maar ook omdat onze ontwikkelaars zelf allemaal een vorm van autisme hebben. Zo steunen ze de doelgroep dubbel. Bij ons werd er met veel plezier aan gewerkt. Of ze de app zelf ook gebruiken? Daar durf ik niets over te zeggen…

Deze diashow vereist JavaScript.