Initiatieven rondom verkiezingen

NoXqs vindt het van groot belang dat mensen die moeite hebben met lezen en schrijven de gelegenheid krijgen om een weloverwogen stem uit te brengen tijdens de verkiezingen. We hebben hiervoor een aantal keer een visuele stemwijzer gemaakt in opdracht van gemeenten of overheid. Voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen hebben we deze opdracht niet ontvangen. Om toch wat te kunnen doen voor deze kiezers hebben we een verzameling gemaakt van initiatieven die laaggeletterden kunnen ondersteunen bij het stemmen.

Wat is een gemeente? Wat doet de gemeenteraad? Op deze vragen wordt in eenvoudige taal antwoord gegeven in de onderstaande video van Prodemos. Naast deze video organiseert Prodemos ook landelijke dagen voor mensen met een verstandelijke beperking en brengen ze diverse verkiezingskranten uit. Initiatieven rondom gemeenteraadsverkiezingen.

Website kiezen en stemmen
Website met eenvoudige informatie over kiezen en stemmen. www.kiezenenstemmen.nl

Landelijke kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking
Op deze website vind je informatie over: waarom is stemmen belangrijk? Hoe kun je stemmen? En op wie zou je kunnen stemmen? En daarnaast informatie over de landelijke kiezersdagen. website Stem jij ook? 

Politiek café
Diverse organisaties in het hele land organiseren bijeenkomsten om met mensen met een verstandelijke beperking te praten over de aankomende verkiezingen. Er is -bij mijn weten- geen overzicht hiervan. Even zelf googlen dus. Zie hier een voorbeeld van zo’n avond door MEE Oost Gelderland

Tips voor het organiseren Verkiezingsdebat gemeenteraadsverkiezingen voor laaggeletterden
Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde samen met het Nederlands Debat Instituut een handleiding voor het organiseren van een verkiezingsdebat. De komende maanden worden er door het hele land soortgelijke debatten georganiseerd. Stichting Lezen en Schrijven zorgt voor landelijke aandacht. Handleiding verkiezingsdebat

Aveleijn maakt eenvoudige samenvattingen van verkiezingsprogramma’s
“De Twentse zorginstelling Aveleijn stelt via haar website vereenvoudigde samenvattingen van verkiezingsprogramma’s voor de komende verkiezingen beschikbaar voor inwoners van Enschede en Borne. Daarmee wil de gehandicaptenzorgorganisatie de gemeenteraadsverkiezingen toegankelijker maken voor mensen met een verstandelijke beperking.”Bron: VGN.nl

Kiesrecht voor mensen met een beperking (informatie)
Welke rechten en plichten zijn er bij het kiesrecht? Zorginstellingen, cliënten en hun vertegenwoordigers vragen zich dat vaak af. Reden voor VGN en Platform VG om hier een korte notitie over te maken, waarin de meest gestelde vragen worden beantwoord. Notitie Kiesrecht gehandicapten

Informatie
De VGN houdt bij welke activiteiten er plaatsvinden rondom de verkiezingen. Je kunt op de website van de VGN de berichten over de verkiezingen volgen. Alle berichten over de verkiezingen.

Lespakket ‘ook jij kan meebeslissen’
Door: Prodemos, Zetnet en Ookjij
Het lespakket is gratis te downloaden: Ook jij kunt meebeslissen
De handzame educatieve map biedt een zeer uitgebreid cursuspakket, dat samen met een begeleider op verschillende niveaus kan worden gebruikt. Het biedt begrijpelijke informatie over onder meer gemeente, provincie, Tweede Kamer en Europese Unie.

D66 verkiezingsprogramma voor laaggeletterden.
Voorafgaand aan de verkiezingen zijn er altijd wel één of twee partijen die een aangepast verkiezingsprogramma presenteren voor laaggeletterden. Dit jaar is het D66 Maastricht. Visueel verkiezingsprogramma D66 Maastricht.

Wil je meer weten over de visuele kieskompas? Bekijk dan onze berichten hierover.