Cliëntvertrouwenspersoon App

Er zijn van die opdrachten waarbij je denkt:”Hier die ik het voor!”. De cliëntvertrouwenspersoon (CVP) app is er daar één van. Bas van Diggelen, hoofdbehandelaar van de Driestroomhuizen, kwam bij ons met de vraag of we een app zouden willen maken die kinderen kan beschermen tegen kindermishandeling en misbruik.

Veiligheid voorop

Kinderen die bij de Driestroomhuizen wonen zijn extra kwetsbaar omdat ze in een gezin verblijven en niet binnen een instelling. Ze hebben een minder groot natuurlijk netwerk en vaak een beperking. Om ze goed te beschermen wilde Bas ze een middel in handen geven waarmee ze – zonder tussenkomst van iemand anders – direct contact op kunnen nemen met hun vertrouwenspersoon.

Empowerment stimuleren

Een dergelijke app draagt bij aan de eigen regie van de kinderen in Driestroomhuizen, maar de app heeft ook de potentie empowerment te stimuleren. Het geeft de kinderen iets in handen waarmee ze – op een plek die ze zelf kiezen en op een moment dat het ze uitkomt – contact op kunnen nemen met een vertrouwenspersoon. Wie kan voorspellen wat voor beweging dat gaat opleveren? Wij werden er heel enthousiast van.

Iedereen kan hem gebruiken

We hebben een mooie applicatie gebouwd die rekening houdt met de gebruiker. Zo kun je berichten typen, inspreken of gewoon bellen. Ook kun je kiezen voor de vertrouwenspersoon die jij graag wil spreken. Voor de vertrouwenspersonen zelf is de applicatie ook heel eenvoudig en overzichtelijk.

Wij zijn heel erg benieuwd naar het effect van deze app! En we hopen van harte een daadwerkelijke bijdrage te hebben geleverd aan de veiligheid van de kinderen van de Driestroomhuizen.

Lees hier ook het interview met Bas van Diggelen ‘Een vertrouwenspersoon in je broekzak’.