Inspiratie voor 2014

De kerstdagen komen eraan en voor veel mensen is het vakantie. De een heeft het vreselijk druk en de ander zoekt verdieping en bezinning op. Dit blog is bedoeld voor iedereen die zich wil laten inspireren tijdens de stille uurtjes aan het eind van dit jaar. We hebben diverse mensen in ons netwerk gevraagd om met ons (en met jullie) te delen wat hen inspireert. Hieronder het resultaat. Wil je ook wat inspiratie toevoegen? Mail het dan naar sanne@noxqs.nl of plaats een reactie. Namens Noxqs wens ik jullie allemaal prettige feestdagen en een inspirerende start van 2014!

Marcel Hurkens – Boyd Varty: Wat ik van Nelson Mandela heb geleerd

Dit is een filmpje dat me vrolijk maakt; een filmpje over verbondenheid (ubuntu) tussen mensen en tussen mens en natuur. Na het zien van dit filmpje weet ik het weer zeker: “het leven is zóóóó mooi!!”

Michiel Rutjes  – boordevol inspiratie

14 jarig meisje restaureert auto helemaal zelf. Ze is al twee jaar bezig en moet nog twee jaar door tot ze haar rijbewijs kan halen. Fuck stereotypes, gaaf filmpje!

Experience: I taught a homeless man to code – Een programmeur loopt dagelijks langs een zwerver en vindt het steeds moeilijker om zomaar langs te lopen. Hij doe hem een aanbod: direct $100,- of een jaar lang iedere week twee uur programmeerles…

Just an ordinary day – Mooi filmpje van Lisa en haar zoon Hunter uit Australië. Lisa is een goede bekende, we spreken elkaar vaak. Ze kan zelf niet praten maar gebruikt de software Proloquo2Go, een text-to-speech engine gemaakt door de Nederlandse softwarebouwer Assistiveware. Je ziet hier een dag uit hun leven en de enorme impact van goede software op een iPad. Een foto uit de serie EchoLilia

Echolilia – Vader laat met schitterende foto’s de belevingswereld van zijn autistische zoon zien. (bekijk op dit Pinterestbord meer foto’s of bekijk deze video voor een uitleg van vader en zoon bij de foto’s.)

“Journey to Justinia”, or How I got my 5 y/o son to sit still and concentrate for almost 4 hours. – Dit verhaal is voor iedereen die gelooft dat kinderen tegenwoordig niet meer stil kunnen zitten. Een vader creëert zelf een bordspel die zijn zoon 4 uur lang van begin tot eind geboeid houdt. Als je maar de juiste snaar weet te raken! (en het spel is te downloaden!)

How phone batteries measure the weather – Techniek wordt niet alleen slimmer van meer of betere sensoren, maar ook door bestaande sensoren beter te gebruiken! Bijvoorbeeld deze: het is mogelijk de buitentemperatuur te bepalen op basis van de relatieve temperaturen van de accu’s van vele mobiele telefoons. Foto uit serie van Mateh Peljhan

Rebecca J. Wenger – Deze mevrouw leert je zonder maar een woord te zeggen mondharmonica spelen. Knap hoe goed ze kan spelen, maar vooral knap hoe ze dat weet uit te leggen!

Not even once? – Seth Godin is mijn persoonlijke held, hij weet als geen ander uit te leggen hoe de dingen werken in deze tijd. Zo ook in deze blog, waar hij in een paar alinea’s haarfijn uitlegt dat er geen enkel argument is om niet uit je comfort zone te komen.

Le Petit Prince – Weer een mooie fotoserie, maar dan dit keer met een jongetje dat door zijn spierdystrofie niet meer kan lopen. Door een mooi persectief te kiezen lijken er geen beperkingen meer te zijn.

Sanne van der Hagen – Strangers are friends you haven’t met yet

Een filmpje dat voor mij laat zien hoe je als kunstenaar een bijdrage kan leveren aan het contact tussen mensen. Maar ook hoe klein de beweging is tussen elkaar niet kennen en elkaar ontmoeten. Het past ook goed bij het het project WijKringen waar ik bij betrokken ben. Ook hier zie je hoe vreemden de vrienden kunnen zijn die je nog niet ontmoet hebt.

Joke Visser – Pro Infirmis «Because who is perfect?»

Elk lichaam is anders en ik ben erg tegen het zogenoemde ‘schoonheidsideaal’ dat ons in de mode wordt opgedrongen. Daarmee worden alle mensen die een ander lichaam hebben dan dat ideaal afgewezen. Voor mij als beeldend kunstenaar is een lichaam dat anders is juist verrassend en inspirerend. En daarom vind ik dit een geweldig filmpje.

Fenno Meijer – De spreeuwenzwerm

Voor mij staat een zwerm voor alle ontwikkelingen die we op dit moment in de maatschappij doormaken, en de houding die je daarbij kunt aannemen. Je kunt gewoon draaien en keren, net als je buurman. Je voelt dan dat het samen goed gaat en je kunt daar samen blij van worden. Je kunt ook voelen dat wat jij toe te voegen hebt van belang is. Dan ga je misschien wat experimenteren. In het begin denken de anderen: ‘die vogel doet een beetje raar’. Maar je houdt vol, voegt nog wat extra overtuigingskracht in je capriolen, en dan ineens blijken er wat buren jóu te volgen! Het slaat aan, ook de buren van de buren doen het na, en langzamerhand heb jij de hele zwerm van richting veranderd. Het positieve verschil maken begint altijd klein. Heb vertrouwen in je kracht. Durf ervoor te blijven gaan. We zien je!

Mirjana Petrovic – The Undatebles; Sam

Dit filmpje laat zien hoe belangrijk liefde is voor ieder mens, ongeacht of je een beperking hebt of niet. Het inspirerende aan Sam is dat hij heel wat te bieden heeft en precies weet wat liefde voor hem inhoudt. Het is eerlijk en heeft een duidelijk doel voor ogen, hij wil graag een vriendin. Het is zo puur wat je ziet in het filmpje, en zo herkenbaar. De zenuwen voor een date, een ander leuk vinden. Het gaat om de liefde, niet om de beperking, en dat is precies hetgeen dat telt!

Cindy Snijders – Julian Thomas

Een talentvolle zanger en pianist. Vanaf zijn geboorte mist Julian 1 arm omdat de navelstreng de arm tijdens de zwangerschap omstrengelde. In zijn jeugd heeft hij het niet eenvoudig gehad. Muziek maken was en is nog steeds zijn passie en heeft hem door moeilijke tijden gesleept. Ondanks dat hij maar 1 onderarm en 1 hand heeft, heeft hij er toch voor gekozen om piano te spelen en niet zonder succes. Hij is zanger en pianist bij Motel Westcoast een coverband, treedt solo op en heeft twee eigen cd’s. Het filmpje is van een live optreden, waar hij zijn eerste single “My Friend” zingt. Deze single kwam uit in 2004. Bekijk hier de video

De boodschap die ik voor het nieuwe jaar wil meegeven: “Verlies je passie niet uit het oog, en haal hier je kracht uit”.

Simon – Test answers that are totally wrong but still genius

 

Manon Verdonschot – An icon combined with a message to ask strangers for help

Bekijk het filmpje en lees hier waar Manon Verdonschot door geïnspireerd raakt.

Leon Chevalking – Het gaat niet langer om wat we hebben, maar om wat we weten

“We are moving from a world of haves and have-nots to knows and know-nots.” – Sugata Mitra (2013)

In november wees @mrtnk mij op het “Hole-in-the-wall” experiment. Het experiment is simpel: plaats een computer in een muur en kinderen leren zichzelf hoe ze hier mee om moeten gaan. Het experiment, uitgevoerd in India, toont aan dat kinderen (die veelal niet kunnen lezen en schrijven) met minimale interventies goed kunnen leren met ICT om te gaan. Sugata Mitra, de bedenker van het experiment, pleit dan ook voor “minimally invasive education”.

Ik zie hierin inspiratie voor de digitalisering in de zorg. Allereerst vind ik dat we zorgprofessionals en cliënten veel meer ruimte moeten geven om zelf te ontdekken wat ICT voor hen kan betekenen in het verlenen en ontvangen van zorg. Dit gebeurt nu veel te veel op een voorschrijvende manier waardoor innovatietrajecten falen.
Ten tweede moet ICT niet gezien worden als iets wat je als zorginstelling hebt of niet hebt, het gaat erom dat zorgverleners weten hoe ze technologie in kunnen zetten ten behoeve van de kwaliteit van de zorg!
Ik wens met dit filmpje iedereen de inspiratie toe om deze paradigmashift in 2014 te maken. The Hole In The Wall

Tjitske Gijzen – Onvoorwaardelijke ondersteuning: dat is er zijn

Wat is nog mooier dan er mogen zijn? Er voor een ander mogen en kunnen zijn. Margreet Pereboom beschrijft in een column voor Klik precies waar het vak van begeleider van mensen met een verstandelijke beperking om draait: [symple_button url=”http://www.klik.org/nieuws/onvoorwaardelijke-ondersteuning-dat-is-er-zijn.html” color=”blue” size=”small” border_radius=”3px” target=”self” rel=”” icon_left=”” icon_right=””]Lees hier de Column[/symple_button]

José van Berkum – Het geheim van eHealth

“ICT-innovaties zoals zorg op afstand worden teveel gezien als een ICT-ding in plaats van een mensending.”

Lees hier het volledige verhaal van José Het geheim van eHealth

Gerard Nass – Far from the tree

Op deze plek vraag ik aandacht voor een boek. ‘Far from the tree’ van Andrew Solomon gaat over ouders met een kind dat ‘anders’ is. Hij interviewde daarvoor 300 families voor uiteindelijk 700 geweldige pagina’s (zonder de noten).

Deze studie naar de relatie tussen ‘ziekte’ en ‘identiteit’ laat zien dat niks zo belangrijk is als ouderliefde (aldus ook fan Bil Clinton) en hoe ouders, naast liefhebben, hun kind door veel hard werken, leren accepteren.

Maar het boek is veel meer. Via de indeling verticale- (vanuit achtergrond gegeven) en horizontale identiteit (wat je bent, homo, gehandicapt of anders) geeft het een nieuwe kijk op de emancipatie (beweging) van mensen met een beperking als (logische) volgende stap na de vrouwen-, homo- en anti apartheid beweging. En op medisch (genetische) ontwikkelingen en het bestaansrecht van mensen die ‘anders’ zijn (denk b.v. aan het recht op abortus vs. ‘wrongfull life’ recht zaken).

Ook voor hulpverleners zit het vol aanknopingspunten om mensen met een beperking te ondersteunen naar groei, ontwikkeling en (meer) geluk. Tenminste als je ook kritisch kan kijken naar je (persoonlijke) drijfveren, en de averechtse resultaten die je werk soms hebben. En dat de ‘tegenstellingen’ liefde – haat, natuur – cultuur kunstmatig is, en dat twijfel vruchtbaar is, in tegenstelling tot alle schijnbare hedendaagse ‘daadkracht’. En dat vooral tolerante samenlevingen ‘andere’ mensen het zelfvertrouwen biedt om waarde toe te voegen waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.

Het zijn te veel inzichten om op te noemen. Ze dwingen je allemaal om beter te kijken, te luisteren en na te denken. Het is ook een boek van hoop. Een overtuigende aanbeveling komt van Nobelprijs winnaar Eric Richard Kandel die ‘Far from the tree’ de basis noemt voor een’ 21eeuwse rechten van de mens verklaring rond identiteit’.

Meer informatie op de website Farfromthetree.com (Ander goed nieuws is dat recent de Nederlandse vertaling (“Ver van de boom”) is uitgekomen.)

Bas van Andel – Ik wil je vertellen over het verhaal van stichting Zodiezijn

In de zorg leven we sinds het moment dat dagbesteding arbeidsmatig werd met het spanningsveld tussen zorg en ondernemen. Voor de ontwikkeling van cliënten, de waardering voor hun inspanning en maatschappelijke herkenbaarheid wil je als zorgorganisatie volwaardige producten maken die niet alleen door het directe netwerk worden gekocht. Lees verder…

 Hans Bastmeijer – 99 problemen en 1 oorzaak (en méér inspiratie)

Een wat utopisch beeld wordt er voorgehouden, maar het geeft mij zowaar een kerstgevoel. Soms lijken keuzes zo eenvoudig en misschien zijn ze dat ook.

“‘Hoeveel (on)gelijkheid kunnen samenlevingen aan?’
Al snel blijkt dat die haakjes niet hadden gehoeven, want over te veel gelijkheid gaat het niet vandaag. De hoofdspreker is Richard Wilkinson, een Britse professor in de gezondheidswetenschappen. Zijn verhaal laat zich als volgt samenvatten:” Lees verder…
Als je geen zin hebt om te lezen kun hier ook gewoon de TedTalk bekijken: Richard Wilkinson: Hoe economische ongelijkheid samenlevingen schaadt

In het verlengde hiervan:

Ik ben – to some extend – fan van Willem Schinkel – althans van z’n gedachtegoed; Kort door de bocht is het een flink pessimistische blik op het huidige politieke landschap, maaaarrrr met een vleugje perspectief … Hier een boekbespreking van het boek dat ik geweldig vindt.

 

En nog een interview met Willem Schinkel: Wij moeten beseffen dat het anders kan

John Maeda, een van de ontwerpers van de eerste ipod heeft een boekje geschreven over ‘eenvoud’; the laws of simplicity – hij geeft je 10 wetten en 3 sleutels om het ook te beleven. Bekijk hier de TedTalk John Maeda over eenvoud

Erica van Harn – Net zo vrij als jij & VG2.0

Afgelopen jaar vond ik de VG Chat #Netzovrijalsjij inspirerend! Deze organiseerde wij vanuit ’s Heeren Loo Zorggroep samen met de reactie van KLIK . Die avond van de VG Chat droeg social media een stukje bij aan de cultuuromslag van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De dynamiek op Twitter over dit onderwerp was groot, ik vond het heel mooi om dit te zien! Lees hier het volledige artikel: Net zo vrij als jij & VG2.0

 

 

Nog meer inspiratie opdoen? Lees hier de inspiratieblogs van winter 2012 en zomer 2013

Wil je ook wat inspiratie toevoegen? Mail het dan naar sanne@noxqs.nl of plaats een reactie. Namens Noxqs wens ik jullie allemaal prettige feestdagen en een inspirerende start van 2014!.