Inspiratie voor 2013

In navolging van de inspratie voor 2013, maken we een blog met inspiratie voor de zomer. Heb je een mooi blog/filmpje of wat anders dat jou afgelopen jaar geïnspireerd heeft en wat je graag met anderen wil delen? Mail het dan voor 14 juli naar sanne@noxqs.nl.
(Inzendigen dienen een thema te hebben op het snijvlak van technologie en mensen met een beperking. Dit mag heel breed geïnterpreteerd worden.)

Wat voor de kerst begon als een pagina met inspirerende artikelen en video’s voor de afsluiting van het jaar, is uitgelopen in een constante stroom aan inspirerende video’s en artikelen. Mensen blijven inspiratie opsturen! Blijkbaar wordt 2013 een heel inspirerend jaar. Dank voor jullie bijdragen en blijf vooral ook stukken sturen!

Namens het team van Noxqs Zorginnovatie en Noxqs Labs wens ik jullie allemaal en een goed nieuw jaar!

Waarom doen we eigenlijk wat we doen?

Marcel Hurkens – Simon Sinek laat zien dat dit de belangrijkste vraag is die een bedrijf of organisatie zich moet stellen om succesvol te kunnen zijn en blijven. NoXqs is een leuk en bijzonder bedrijf, met leuke mensen en producten en leuke klanten. Maar, wat motiveert de mensen van NoXqs eigenlijk om elke dag hun bed uit te komen? Een duidelijk WHY is niet alleen handig in het geval er iemand naar vraagt, het helpt enorm enorm om de juiste keuzes te maken.Dit is ons WHY:  elk mens heeft talenten (ook een mens met een beperking) en het is noodzaak om die talenten te benutten. 
Daar komen wij dus ons bed voor uit.
Marcel heeft een verzameling gemaakt van een aantal inspirerende video’s. Inspiratie door Marcel Hurkens

Beperkingen omvormen om in je kracht te kunnen staan.

Jeroen van Schaik – Inventiviteit, doorzettingsvermogen en het behalen van je doelen ondanks haast onoverkomelijke obstakels en uitdagingen. Dat is wat mij inspireert. Beperkingen die teniet worden gedaan door innovatieve oplossingen. Dat is waar ik met Noxqs naar streef. Beperkingen omvormen tot krachtpunten. Door middel van de natuurlijke dynamiek en variatie een creatieve oplossing bieden voor problemen.

Jeroen heeft een tweetal filmpjes uitgekozen die met beelden meer zeggen dan met woorden. Inspiratie & Jeroen van Schaik

Gaming can make a better world

Sanne van der Hagen – Bekijk dit filmpje eens en probeer dan daarna eens te bedenken wat gamen – op de manier zoals Jane McGonigal het beschrijft – kan betekenen voor mensen met een beperking? Welke games komen er allemaal in je op? Welke games zouden we nu moeten gaan maken? Ik heb zelf bedacht dat er een game zou moeten komen waarin we punten kunnen krijgen als het ons gelukt is om mensen met een beperking in onze maatschappij.  

Website: janemcgonigal.com
Lees ook het blog van Wouter Wolters over de potentie van games in de zorg

The game that can give you 10 extra years of life

Wouter Wolters – ik vind zelf een recentere ted-talk van Jane McGonical ook zeer goed: The game that can give you 10 extra years of life. Hierin komt ze terug op haar vorige ted-talk (Gaming can make a better world) waarop Jane veelal de reactie kreeg “On your deathbed, are you really going to wish you spent more time playing Angry Birds?”. Vanuit de wetenschap gaat zij uitgebreid in op deze vraag en maakt zeer overtuigend duidelijk waarom zij op haar sterfbed volmondig ja zal antwoorden op deze vraag. Daarnaast gaat zij ook in op haar project Superbetter waarbij ze duidelijk maakt hoe je met kleine praktische stapjes (gevoed vanuit de wetenschap) grote successen kunt boeken. Tot slot maakt ze haar belofte (iedere luisteraar zal 7.5 minuut langer leven na dezs talk) waar.

Op zoek naar inspiratie voor zorg en innovatie

Michiel Rutjes – Om mezelf te blijven inspireren struin ik dagelijks vele blogs en websites naar leuke filmpjes en interessante artikelen. Het liefst kijk ik op websites die niet direct iets met mijn werk te maken hebben. De mooiste artikelen bewaar ik altijd voor dit soort momenten zodat ze hopelijk ook anderen kunnen inspireren!

Michiel heeft een verzameling gemaakt van een tiental inspirerende filmpjes en artikelen. Inspiratie & Michiel Rutjes

Buren in voor en tegenspoed

Henrieke Holtkuile – In het tijdschrift Markant stond in november 2012 een artikel over burenhulp, met als titel Buren in voor- en tegenspoed. Een van de buren is in een moeilijke situatie terecht gekomen en krijgt veel burenhulp. Hoewel zij in een afhankelijke positie zit, wordt dit beeld niet bevestigd in het artikel. Het laat de kracht van een goed netwerk zien en de bereidwilligheid van mensen om elkaar in moeilijke situaties te ondersteunen.

50 jaar normalisatie in Scandinavische landen

Hans Kröber – Ik heb de schrijver gehoord op een congres, afgelopen zomer in Halifax. Hij beschrijft hoe het met ondersteuning van kwetsbare mensen is vergaan de afgelopen 50 jaar in Scandinavië. Het is met name interessant, omdat we er in Nederland belangrijke lessen uit kunnen trekken.De beweging die we een tijd geleden zagen in Scandinavie voltrekt zich nu meer en meer bij ons. Deïnstitutionaliering en decentralisatie naar lagere overheden zijn daarbij sleutelwoorden. Het is wel een wetenschappelijk artikel, maar dat mag lijkt me de pret niet drukken.

Artikel: 50 jaar normalisatie in de Scandinavische landen
Bron: Journal of Policy and Practice in Intellectual Disabilities, v9 n2 p134-146 Jun 2012

Stilstaan bij dagbesteding

Johan de Koning – In een flashmob vragen tweehonderd mensen die dagbesteding krijgen bij Philadelphia aandacht voor de toekomst ervan. Het regeerakkoord lijkt nog abstracte kost, maar zij maken nu al duidelijk dat zij zichtbaar willen blijven in de samenleving en dat ze hun dagbesteding niet zomaar laten wegbezuinigen. 

Wil je weten wat Johan de Koning nog meer inspirerend vindt? Inspiratie door Johan de Koning

Wens voor 2013 – meer leven en werken vanuit social flow

Leon Chevalking – Dit artikel heeft mij geïnspireerd en bevestigt in een overtuiging die ik al enkele jaren heb, namelijk dat we de tijd meer los moeten laten. De Nederlandse maatschappij is er op ingesteld zich te laten leiden door de tijd. In dit artikel pleit o.a. bureau De Tijdmakers ervoor om “de tijd” los te laten en ons meer te concentreren op “social flow” en tijd te maken voor de dingen in het leven die ons het meest waardevol zijn. Ik denk dat de tijd is gekomen om ons leven te laten draaien rondom ontmoetingen: gebeurtenissen, activiteiten en samenwerkingsverbanden waarbij een hoge energieoutput centraal staat. Tijd maken om elkaar energie te geven, dat is pas hoogwaardige tijdsbesteding!

Auteurs: Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands
Download hier het volledige artikel: Meer leven en werken vanuit Social Flow 

Een Ipad voor Pieter

Erica van Harn – Voor mij is het meest inspirerende verhaal van 2012 dat op mijn pad kwam, het verhaal van Pieter en zijn I-pad. Ik denk bij mijzelf…hoe simpel kan het zijn om de kwaliteit van bestaan en eigen regie van Pieter te vergroten? Ik heb laatst zijn zus gesproken en zij vertelde dat hij nog steeds enthousiast gebruikt maakt van zijn I-pad. Zij gaf aan het verhaal zoveel mogelijk te delen met mensen, omdat zij meer verwanten zo een succesverhaal met zijn of haar familielid gunt!

“The world send us garbage. We send back music.”

Elle Peters – Omdenken is voor mij bijna vanzelfsprekend. Bewust zijn dat iets niet kan en dat feit gebruiken om te zoeken naar oplossingen, mogelijkheden en kansen. Het volgende filmpje inspireert me omdat het leven in een land als Paraquay zo totaal anders is en daar mensen zijn die het probleem gebruiken voor iets nieuws. Geweldig! In Cateura (Paraquay) werd de vuilnisbelt  een feit en ontdekte men nieuwe mogelijkheden. Zo ontstond: “Recycled Orchestra”

Blijven zoeken naar mogelijkheden voor mens en organisatie

Willian Wildeboer -Vele managementgoeroes zoals Stephen Covey, Robert Kaplan en John Kotter hebben mij geïnspireerd in het kijken naar organisaties en leiderschap. Een boek als The Goal en het vervolg daarop van Goldratt wist mijn hersencellen op hol te brengen als het gaat om de toepassing ervan binnen de gezondheidszorg. Maar mijn grootste inspiratie ontvang ik dicht om mij heen en wil dit graag duiden aan de hand van twee voorbeelden, één van lang geleden en één recent: Lees hier het volledige artikel

Training persoolijke styling voor mensen met een verstandelijke beperking

Gerard Nass – In het najaar werkte ik mee aan een LFB manifestatie in Hilversum. Als  slotonderdeel  was er een presentatie van Alexander Boes.  Het was een modeshow waarin mensen leuke – en moderne kleding lieten zien, met tips waar je die kleren voor weinig geld kon kopen. We zagen een mooie en swingende presentatie met trotse mensen. Die aandacht voor uiterlijk en meer zelfvertrouwen vanuit de LFB hoek vond ik verfrissend. Er was niks mis met de eerste generatie belangenbehartigers; de stoere zware shag rokende mannen die met opgestroopte mouwen op de barricade stonden. Maar tijden veranderen en dit vind ik daarvan een mooi voorbeeld. Lees hier meer over Alexander Boes en wat hij doet
De komende dagen zal dit overzicht aangevuld worden met nóg meer inspiratie van verschillende mensen.

 

Wat inspireert jou?

We zijn ook benieuwd naar wat jou allemaal inspireert! Reageer hieronder met jouw meest inspirerende artikel of filmpje.